top of page

Wat is Orange Wine?
Wat is Orange Wine?

Velen denken misschien dat Orange Wine hetzelfde is als Natural Wine.

Dit is het dus niet!

Bij een ‘Orange Wine’ maak je een witte wijn. Maar dan zoals je een rode wijn maakt.


Natuurlijke wijn

Bij natuurwijn gaat het er om, dat er niets uit de wijn gaat wat er in hoort – of in de wijn gaat wat er niet in hoort.


Dit staat recht tegenover de conventionele (moderne) wijnbouw, die gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen – kunstmest en chemicaliën – om onkruid, ziektes en plagen in de wijngaard te voorkomen. Ook in de wijnkelder zelf wordt er normaal gesproken gretig gebruik gemaakt van allerlei technieken om een zo helder mogelijke wijn te maken. Zoals het filteren van de wijn, maar ook aan een flinke dosis sulfiet toevoegen. Hier zitten ook nadelen aan, onder anderen het verlies van karakter van de wijn. Het heeft ook nadelige effecten op de mens en de natuur.


Oranje boven

Bij ‘Orange Wine’ gaat het puur om de wijnmaaktechniek. Vaak wordt er ook zo natuurlijk mogelijk gewerkt – biologisch of zelfs bio-dynamisch. ‘Orange Wines’ zijn wijnen van druiven met witte of zeer licht gekleurde schillen – bijvoorbeeld van Chenin Blanc of Pinot Gris.

De wijn heeft een andere behandeling ondergaan dan ‘gewone’ witte druiven.

Normaal gesproken worden het sap en de schillen van witte druiven vrij kort na het persen van elkaar gescheiden, zodat na klaring een heldere, niet al te donker gekleurde vloeistof overblijft. Bij een ‘Orange Wine’ vergisten de schillen mee in de most. De schillen geven kleurstoffen af, waardoor de wijn donker geel tot oranje kleurt.

Vandaar de naam. Een ander kenmerk van een ‘Orange Wine’ zijn de tannines.

Bij een normale witte wijn proef je die niet.

Bij ‘Orange Wine’ gaat het puur om de wijnmaaktechniek. Vaak wordt er ook zo natuurlijk mogelijk gewerkt – biologisch of zelfs bio-dynamisch. ‘Orange Wines’ zijn wijnen van druiven met witte of zeer licht gekleurde schillen (Chenin Blanc // Pinot Gris).Orange Wine – kenmerken

- druiven van witte tot zeer licht gekleurde schillen

- de schillen vergisten mee

- de druiven geven een donkere geel tot oranje kleur af

- de wijn heeft tannines


Secundaire aroma’s

De wijnmaker van ‘Orange wine’ wil meer secundaire aroma’s uit de druiven halen. In plaats van alleen de primaire fruit-aroma’s uit het druivensap. Die secundaire aroma’s krijg je uit de schil van de witte druiven. Ook de fenolen en tannine uit de schillen en stengels – voor complexiteit en de structuur in de wijn – krijg je niet alleen uit het sap.


Levensduur extra plus

De tannine uit de schillen beschermen de wijn tegen oxidatie na de vergisting. Hierdoor hoeft de wijnmaker veel minder sulfiet te gebruiken. De wijnen hebben een langere levensduur en leeftijd-vermogen dan normale witte wijnen. In principe is Orange Wine maken, hetzelfde proces doorlopen als bij het maken van rode wijnen, maar dan met witte druiven.


Hoe smaakt een Orange Wine?

De Orange Wine kan best verschillen in smaak, afhankelijk van de druivensoort en het wijnhuis. Orange Wines hebben een uitgesproken smaak die heel anders is dan die van ‘gewone’ witte wijn. Kruidigheid en complexiteit met hints van citrusvruchten en tropisch fruit voeren de boventoon in het smaakpalet. Wie op zoek is naar een avontuurlijk uitstapje zal met de Orange Wine zeker slagen.


Gastronomisch en stevig

Drink je rosé als verfrissend alternatief voor rode wijn? Orange Wine is het andere uiterste. Deze wijnen hebben een hoger tannine gehalte, maar drink je ook gekoeld. Door de tannines kun je ze zelfs combineren met rood vlees.


Stel je slaagt erin zo’n fles orange wine op de kop te tikken, waar drink je die wijn dan bij? Tja, daar valt lastig advies over te geven, want zoals eerder al aangehaald kunnen deze wijnen heel uiteenlopend smaken. Laat je hier dus vooral over adviseren door de verkoper en probeer zelf ook het een en ander uit. Hoewel het bij veel amberwijnen aan te raden is er iets bij te eten (in verband met de tannines en het soms uitgesproken karakter), zou ik zeker ook even de tijd nemen om zo’n wijn op je gemak te proeven zonder iets erbij. Het liefst op verschillende temperaturen, zodat je alle aroma’s rust