top of page

Open flessen: Wine Tasting 6 & 7 oktober 2023

1. Hungaria Grande Cuvee Blanc Brut

Druif: Chardonnay, Pinot Noir, Riesling

Mooie zachte en elegante schuimwijn, iets fruitiger dan wat men van een Brut mag verwachten.

Gemaakt volgens de MĆ©thode Champenoise. Favorietje bij feestjes en als aperitief.


2. Kuria Sauvignon Blanc 2022

Mooie lichtgele kleur. De neus zit boordevol citroen, citroen zeste, groene appel en witte peper met een licht vegetaal en mineraal karakter. De smaak heeft de terugkerende toetsen van groene appel met een hint van limoen zeste en verse ananas. de afdronk is licht kruidig met voornamelijk munt.

Als aperitief, bij frisse salades, geitenkaas of vis.


3. Sabar Olaszrizling 'Estate Wine' 2021

Rijke, complexe en elegante Olaszrizling wijn uit het gebied aan de voet van de CsobƔnc-berg. Gerijpt en gegist in een zacht geroosterd vat, en deels in inox vaten. De smaak is rond en energiek, aangevuld met goed onderhouden zuren. Middel- tot grote body en romige textuur.


4. Sabar Olaszrizling Selection 'BƔcs Hegy' 2021

Druivensoort: Olaszrizling (= welschrizling)

Wijn uit ƩƩn enkele wijngaard van op de BƔcs Heuvel. Elegante, fijne, levendige, ronde en rijke wijn met heldere zuurgraad. Het vlaggenschip wijn van de Sabar wijngaard. Gerijpt gedurende 6 maand in 500-L licht geroosterde premium vaten. Appels, citrusvruchten en mineralen in de neus.

De smaak vertegenwoordigt de terroir van de heuvel met zijn delicate mineralen.


5. Sabar KĆ©knyelĆ¼ 2022

100% KĆ©knyelű

De gisting vond spontaan plaats, heel langzaam, het gistte tot januari. Daarna rijpte de wijn in een 12 jaar oud Oostenrijks vat van 300 L gedurende 4 maanden.


Verhaal: De naam 'kĆ©knyelű' betekent 'blauwe stengel', het verwijst naar de lichtblauwe tint van de bladsteel. KĆ©knyelű is zeer waarschijnlijk van Hongaarse afkomst. Zeer populair onder de wijnmakers, hoewel het moeilijk te cultiveren is. Het rijpt relatief laat, daarom heeft het bescherming nodig tegen de hongerige spelen die in de bossen van Badacsony en de berg Szent Gyƶrgy leven. Het planten van afwisselende rijen met een variĆ«teit zoals Budai Zƶld stimuleert een meer consistente bestuiving. In goede jaargangen geeft het elegante wijn met romige structuur en subtiele, fijne zuren. Zeldzame druivensoort die in staat is om uitzonderlijk hoge kwaliteit wijnen te geven.


6. Sabar Pinot Gris 'CsĆ”ngĆ³ 2022

Wanneer de bloemige roomhoning met een vleugje gember zich overgeeft aan de controlerende zuurgraad van de gele nectarine, wanneer de kleine zoutkristallen oplossen in dit vredige evenwicht, en het eindspel van geroosterde tonen een zucht van verlichting bij je losmaakt, dan weet je dat dit Sabar Pinot gris.

Gerijpt op een prachtig nieuw uniek vat.


Extra info van wijnmaker: In augustus kochten we een ovaal vat (1820 liter) van een plaatselijke kuiper genaamd BalƔzs Dallos (hij werkte 5 jaar bij Stockinger in Oostenrijk). Deze pinot gris isde eerste wijn op dit vat. Het is een nieuw vat, maar een groot vat en licht geroosterd, dus het domineert de wijn niet, maar het geeft het mooie vatkruiden.

Geproduceerd: 3323 flessen (zeer exclusief)


7. Nyakas Irsai Oliver 2022

Een heerlijk geparfumeerde wijn die frisse bloemengeuren combineert met citrus en lychee. De Irsai Oliver geeft een fris gevoel in de mond.

Irsai Oliver is een wit Hongaars druivenras met een redelijk vroege rijping en is vergelijkbaar met muscat. Ze wordt vroeg geplukt om zoveel mogelijk van haar frisheid te bewaren in deze aangename, aromatische blend.

Heerlijk als aperitief op een zomers terras en aziatische gerechten zoals een pad thai.


8. GĆ”l Cserszegi fűszeres 2022

Cserszegi Fűszeres is de op Ć©Ć©n na meest aangeplante witte druif in Hongarije en de populairste variĆ«teit in de KunsĆ”g regio. Dit is waarschijnlijk de moeilijkst uit te spreken Hongaarse druivensoort, maar het is een heel makkelijke wijn om van te genieten.

Net als Irsai OlivĆ©r is Cserszegi Fűszeres een aromatische wijn, met uitgesproken aroma's van kruiden, gras, acaciabloemen en rijpe honingmeloen. Zijn sterkste eigenschap is zijn hoge zuurgraad, die evenwicht brengt in zijn fruitigheid, kruidigheid en intense aroma's.

Deze wijn heeft een onderliggend bloemig karakter, een vegetale kant en een waaier aan smaken: kamille, groene appel, peer, asperges, vers gemaaid gras, kruiden en honingmeloen. Zijn gelijknamige kruidigheid bevat tonen van gember, kruidnagel, piment en munt.

Aromatische wijnen zoals deze kunnen uitstekend samengaan met even intens aromatisch eten zoals Thais, Mexicaans of Indiaas.

GĆ”l Winery is een familiebedrijf, begonnen door Ɖva en Csaba GĆ”l, en nu inclusief hun volwassen kinderen. In 2013 werd Ɖva Dignisz GĆ”l als eerste vrouw uitgeroepen tot wijnmaker van het jaar, een prestigieuze prijs van de Hongaarse Wijnacademie.


9. GƔl Chardonnay 2022

Een elegante, mooie Chardonnay afkomstig uit Balaton-Upland. Tijdens de reductieve en langzame gisting heeft de wijn zijn frisheid, fruitige geur en smaak (citrus, groene appel) behouden, terwijl hij tegelijkertijd zachtjes de mooie kenmerken van Chardonnay en de uitstekende omstandigheden van het Balaton-hoogland overbrengt.

Medailles:

Ā· VinAgora International Wine Concours 2022 GOUD

Ā· Hungarian Premium Wine Concours 2022 GOUD

Winemaker of the Year in 2013


10. GƔl Chardonnay 'Premium' 2019

Prachtige top Chardonnay met fruitig aroma, en alle mooie kenmerken van Chardonnay.

Discreet aangevuld met de gebrande aroma's en smaaktonen van de rijping op eikenvat.

Perfecte begeleider van visgerechten, wit vlees, runderbouillon, en ook bij oude kazen.

Medailles : Meerdere gouden en zilveren medailles wereldwijd.

Bekroond tussen de 10 BESTE CHARDONNAY VAN DE WERELD op Chardonnay du Monde in Frankrijk!


11. Zsirai Tokaji 'DRY By' 2018

Druif: Furmint & HĆ”rslevelĆ¼ (de twee meeste gebruikte druiven in Tokaj)

Deze droge witte wijn is een prachtige, op en top Hongaarse blend.

De wijn kreeg 9 maanden rijping op vat. In de neus ontdekt men aroma's van geel fruit en bloemen. Het is een frisse, krachtige wijn met een volle beet.

Deze wijn raden wij oa. aan als aperitief, of bij asperges, kipbereidingen, kazen...


12. Pelle Furmint(Natural wine) 2021

Deze witte wijn is afkomstig uit Hongarije (wijnregio Tokaj-Hegyalja) en gemaakt van het lokale druivenras Furmint. De familie Pelle werkt zo natuurlijk mogelijk en op kleine schaal. Deze elegante en frisse witte wijn gaat goed bij tapa's, vis en schaaldieren.

Wit droog, licht, mineraal


13. Zsirai HĆ”rslevelĆ¼ KƶzĆ©phegy Selection 2018

Topper!

Selection droge witte wijn. Een van de mooiste wijnen van het unieke jaargang 2018.

De elegante zuur-structuur van de wijngaard en het minerale, de typische smaken van de aromatische HĆ”rslevelĆ¼. Wijngaard: MĆ”d KƶzĆ©phegy = "Middle Hill"


14. ApƔtsƔgi Tricollis CuvƩe White 2022

Druif: GewĆ¼rztraminer, Olasrizling, Riesling

Dit is een rijke witte wijn met fruitige geuren en smaken die worden omkaderd door een volle structuur. Je ontdekt er smaken in van appel, peer en citrus.

Topwijn bij vegetarische gerechten, kip, geroosterd gevogelte en lichte gerechten met wit vlees.


15. ApƔtsƔgi Sauvignon Blanc 2022

De oogst van de 2 wijngaarden die verschillende micro-klimatologische kenmerken hebben, werd geoogst in verschillende fasen van rijpheid. Dankzij de toegepaste technologie in de wijnmakerij, werd een smakelijke en knapperige witte wijn geproduceerd met de typische tonen van de druivensoort.De aroma's van de wijn worden gedomineerd door hooi, kruisbes en groene appel, verrijkt met een zoete zweem van vlierbloesem in de afdronk.


16. ApƔtsƔgi Hemina White 2021

Druif: Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc en Viognier

Deze witte wijn heeft een rijk aroma van rijp fruit met een subtiele vanilletoets. Het is een vette, maar elegante wijn met lichte zuren op de juiste plaats en beschikt over subtiele houttoetsen. Vergist op Hongaars eikenhout. In de rustperiode daarna, werd de wijn regelmatig ā€œgeroerdā€ om zijn complexiteit te vergroten.


17. RĆ”spi TĆ¼ndĆ©r 2021

Om te beginnen: wat is orange wine?

Een simpele definitie zou kunnen luiden: orange wine is witte wijn gemaakt zoals rode wijn. In de praktijk gaat de wijnmaker daarvoor de witte druiven niet meteen persen om het sap van de pitten en de schillen te scheiden, zoals dat wel gebeurt bij de klassieke witte wijnen. Hij laat een maceratie toe, een schilweking waarbij het gistende sap in contact blijft met schillen, pitten en soms ook de steeltjes. Dat contact kan enkele dagen duren tot zelfs een aantal wekenā€¦ Die maceratie zorgt voor kleur en tannines, wat dan weer afhankelijk is van de duur van de maceratie.


Aromaā€™s en smaak

Smaak en aroma's zijn vanzelfsprekend gelinkt aan het gebruikte druivenras, maar ook de duur van de maceratie speelt een rol, net als het recipiĆ«nt waarin de maceratie gebeurt (traditionele eiken vaten zullen bijvoorbeeld de fraĆ®cheur wat wegduwen, terwijl amforen van klei dan weer zorgen voor meer frisheid en puur fruit). Orange wines worden dikwijls ook zo natuurlijk mogelijk gemaakt, met autochtone gisten en soms zonder toegevoegd sulfiet. Al die factoren spelen een rol, maar veel voorkomende aromaā€™s zijn die van gedroogd fruit, perzik, honing, rijpe appel, veldkruiden, gedroogd gras, bloemenā€¦ Ook oxidatieve, nootachtige toetsen zijn legio. In de mond vind je veel structuur terug, dikwijls met aardse tonen. De zuren verschillen van wijn tot wijn, van laag tot hoog- de definitie van orange wine zelf maakt dat ze sowieso allemaal verschillend zijn, gelukkig maar!


Foodpairing

Je mag gerust stellen dat orange wines culinaire veelkunners zijn. Ze zijn krachtiger dan gewone witte wijnen. Als witte wijn te weinig is, en rode teveel, kan orange wine dus een oplossing zijn. Denk aan rijkelijke risottoā€™s (ook met vlees), een uitgebreid gekruide Griekse schotel, gerechten met curry of met kimchi,...



18. Sabar KƩkfrankos RosƩ 2022

Zeer aangename, verfrissende RosƩ! Favorietje van de zomer!

Een frisse wijn met verse frambozen, aardbeien en elegante vlierbessenaroma's.

Een explosie van fruitige geuren en smaken...

Deze elegante rosƩ wordt gemaakt door de druiven vroeg te oogsten en te vergisten in tank om verse en frisse smaken, redelijk zuurtegraad en lagere alcohol te behouden.



19. GƔl RosƩ Cuvee 2022

Nieuwkomer Lente 2023!

Met gouden medailles bekroonde TOP RosƩ uit Hongarije (streek onder Budapest)

Hungarian RosƩ Competition gold


Deze prachtige rosƩ blend op basis van BlaufrƤnkisch en Pinot noir is intens, fris en fruitig in zijn geur. De smaak is licht, met frambozen- en aardbeitonen en harmonieuze zuren.

Het dynamische karakter wordt vertederend gemaakt door een licht vleugje restsuikergehalte. Wijn 100% droog en toppertje voor de zomer!


20 . Bodri BikavƩr 'Tradicio' 2020

Deze BikavƩr, is een blend gemaakt op basis van de basiswijnen KƩkfrankos en Kadarka.

Robijnrode, geconcentreerde en zeer levendige wijn, de smaak van KĆ©kfrankos-kersen en de geur van kersenpitten domineren, de verse fruitigheid wordt vergezeld door heerlijke chocoladetonen. Gaat mooi vergezeld met harde kazen, een goed stukje wild en rundvlees eventueel zelfs met bosfruit of bruine saus.


21. Chateau Teleki VillƔnyi CuvƩe 2021

Druif: Blauburger, Cabernet Sauvignon, KĆ©kfrankos, Pinot Noir

Mediterraans met mooie harmonie: robijnrode, fluweelzachte rode wijn met rijke fruitigheid en het weerspiegelt de vreugde van de makers. Mooi bij kaas, gebraden vlees of stoofpot.


22. Kuria Red 2019

KĆ©kfrankos en Pinot Noir, Merlot.

Intense kruidige neus met bijkomende aromaā€™s van zwarte bessen, zwarte peper en een vleugje poedersuiker. De smaak is fruitig en licht kruidig met kersen, frambozen, zwarte bessen, licht gedroogde tijm en kruidnagel.

Pasta Bolognese, ragout en Chocolade fondue


23. Sabar Cabernet Franc (Unfiltered) 2020

Unfiltered We zagen onze eigen Sabar Cabernet Franc opgroeien en volwassen worden. Het was al veelbelovend op zijn "pasgeboren" leeftijd, en inmiddels is deze belofte werkelijkheid geworden, in een stevig en complex lichaam. "Eyecatching" ouverture, zoete vatkruiden vermengd met pepertonen en de zachte fruitigheid van zwarte bessen. Pruim gekruid met kaneel met een vleugje chocolade als beloning in de afdronk. Hoeveelheid:1549 bottles Druif: 100% Cabernet Franc Terroir, vineyard: De druif is afkomstig van de westelijke hellingen van de Sabar-heuvel, aangeplant in 2014. De bodem bevat meer lƶss, klei en zand, het is minder steenachtig (in tegenstelling tot de typische wijngaarden in Badacsony wijngebied). Technology: Met de hand geoogst op 2 oktober. Na het ontpitten fermenteerde de most in plastic vaten van 10 hL met geselecteerde gist. Weken en maceratie gedurende 4 weken, daarna persen. Ongeveer een vierde van de wijn rijpte in roestvrij staal, terwijl driekwart rijpte in barrique (Hongaars, Oostenrijks en Frans, verschillende leeftijd) gedurende 9 maanden. Botteling vond plaats op 3 augustus.


24. ApƔtsƔgi Tricollis RED 2021

Druif: Cabernet Franc, Merlot en Pinot Noir

Een helderrode wijn met geuren van fris, rood fruit en een elegante structuur dankzij zijn zeer zachte, fluwelen tannines. 6 maanden op eikenhout gerijpt.


25. ApƔtsƔgi Hemina RED 2021

Druif: Merlot en Cabernet Franc

Een mooie donkerrode wijn met aangename, frisse geuren van rood fruit en pruimen. Zachte tannines zorgen voor een heel elegante wijn met een schitterende structuur.

Na het persen en vergisten rustte hij nog 8 maanden op Hongaarse eiken vaten.


26. ApƔtsƔgi Pinot Noir 2021

Topper van een Pinot Noir !

Prachtig oogstjaar. Een top wijn met een diep rode kleur en rijpe kersen aroma's.

Een kruidige, karakteristieke Pinot Noir. Delicaat zacht, met fijne tannines en een lange afdronk.

Typische aroma's van Pinot Noir op de neus. Het onthult de volledige schaal van rode bessen, rijpe frambozen tot aan de zwarte kersen. Deze worden verrijkt door veroudering in houten vaten.

In de mond voldoende rijp fruitige aroma's die garant staan voor een onvergetelijke vreugde bij drinken. Aan te bevelen bij rood vlees, o.a. eend, rundvlees en lamā€¦



27. SƔndor Zsolt Zweigelt (Natural wine) 2020

Deze rode wijn is afkomstig uit Hongarije (wijnregio BĆ¼kk) en is gemaakt van het druivenras Zweigelt. Wijnmaker SĆ”ndor Zsolt werkt natuurlijk en op kleine schaal. We ruiken rood en zwart fruit in balans met een levendige kruidigheid. De wijn past goed bij kruidige gerechten, vleesgerechten en pasta's.

Rood halfvol, complex


28. Thummerer BikavƩr Classic 2018

Druif: Cabernet Sauvignon, KĆ©kfrankos, Merlot

BikavƩr (Stierenbloed) is steeds een blend van minimum 3 (+) cƩpages uit 15 toegelaten soorten. Minimum 12 maanden houtlagering en de wijn mag na 18 maanden en een keuring door een commitƩ maar op de markt komen. Mooie uitgebalanceerde wijn met aardse tonen en een licht kruidig karakter. Bloemig met een mooie body en een aangename en lange nasmaak.

Past uiterst mooi bij eend, rood vlees en vederwild.


29. Thummerer BikavƩr Superior 2016

Druif: Cabernet Franc, Syrah, Cabernet Sauvignon, KĆ©kfrankos, Merlot.

Een robijnrode BikavƩr met een kruidig karakter en toetsen van bosgrond die worden aangevuld met de juiste hoeveelheid mineralen. Hij is delicaat maar krachtig en verkreeg vooral karakter door zijn houtrijping. Voor deze BikavƩr wordt slechts een strikte druivenselectie gebruikt die moet zorgen voor absolute topkwaliteit. De combinatie van drie typische druivensoorten rijpte 18 maanden op Hongaarse eikenhouten vaten.


30. St. Andrea HangƔcs BikavƩr 2017

Druif: KĆ©kfrankos, Merlot, Cabernet Franc, Syrah, Pinot Noir en Menoir

De naam voor deze unieke blend is BikavĆ©r wat ā€œstierenbloedā€ betekent en uniek is voor de regio.

Een top wijn met aromaā€™s van zwarte bessen, bosgrond en paddenstoelen.

Dit is een stevige en vlezige wijn met een aangename structuur. Een delicate samenstelling van 5 druivensoorten, die elk hun bijdrage leveren aan de complexiteit van deze wijn. Rijping op eikenhout gedurende 16 maanden. Een lekkere wijn bij vleesgerechten zoals gegrild lam en rood vlees over het algemeen.


31. Balla Geza Classic Fekete LeƔnyka 2021

Deze prachtige Fekete LeƔnyka (Feteasca Neagra / Zwarte Dame) wijn is subtiel, zacht en fruitig in de neus. Zacht in de mond met intense aroma's van rijpe pruimen en verse rode bessen gecombineerd met fluweelzachte tannines en hints van zoete kruiden. Elegant en makkelijk te drinken!

Past goed bij stoofschotels van rundvlees, varkensvlees of hertenvlees met matig pittige kruiden, aardappeltortilla en geroosterde groenten, gouda / cheddarkaas.


32. Balla Geza Stonewine Fekete LeƔnyka 2019

Feteasca Neagra Stonewine komt van oude, rotsachtige granietgrond, met lage opbrengst.

Het is een donkerrode wijn met intensief fruitige geuren van kersen, zwarte bes en bosbessen vermengd met pittige karakters. Wat de smaak betreft, maken de zachte en ronde tannines met een mooie zuurgraad deze variĆ«teit zĆ³ heerlijk. Deze rode wijn is gemaakt door natuurlijke gisting, lang bewaard in oude en nieuwe kleine eikenhouten vaten, met een zeer goed rijpingspotentieel.

33. Heumann Blue Secret 2018

Erhard en Evelyne Heumann zijn een Duits/Zwitsers echtpaar dat door het lot werd geleid om van carriĆØre te veranderen en zich in VillĆ”ny te vestigen om wijn te maken. Nadat Evelyne's vader naar VillĆ”ny was gereisd en uiteindelijk een aantal wijngaarden had gekocht, begonnen de Heumanns daar in 1993 wijn te maken. In 2003 bottelden ze hun eerste professionele wijn en sindsdien hebben ze hun wijnbedrijf gestaag uitgebouwd. Wat begon als een hobby is nu een fulltime baan, waarbij ze allebei toegewijd zijn aan het succes en de kwaliteit van de wijnmakerij. VillĆ”ny, gelegen in het zuidelijkste deel van Hongarije, is een van de meest gewaardeerde rode-wijnproducerende regio's van Hongarije. Het is een regio vol met witgekalkte oude kelderrijen en prachtige wijngaarden. Hun wijnen zijn weelderig, geconcentreerd en dromerig, en behoren steevast tot de best beoordeelde rode wijnen van Hongarije. Blue Secret is hun nieuwste wijn. Hij is nog maar een paar maanden geleden op de markt gebracht. Dit is waarschijnlijk de eerste keer dat deze wijn de grens overgaat en zijn weg vindt naar dorstige consumenten in Europa, dankzij jou! Deze wijn is een blend van Kekfrankos (70 %), Cabernet Sauvignon (15 %) en Merlot (15 %). Het is een frisse, frisse en makkelijk drinkbare wijn, ondanks het vrij hoge alcoholpercentage (14 procent). Dit is echt een eetvriendelijke wijn, en alles wat gegrild wordt - van groenten tot vlees - zou er goed bij passen.


34. Heumann LĆ  Trinita 2018

Druif: 100% Cabernet Franc

DĆ© Top Cabernet Franc van het Heumann Wijnhuis!

Donker helder paars. Rood fruit in de neus met wat vanille en peper. In de mond zwarte bessen en cassis plus een vleugje pure chocolade. Goed geĆÆntegreerde zuurgraad en fijne textuur. Volle en toch elegante wijn met een zeer lange afdronk. Groot potentieel voor verdere ontwikkeling.

Medailles: Zeer veel internationale prijzen/medailles gewonnen.


  • 92 points Andreas Larsson / Sommelier World Champion 2007 (blindtasted.com) / 11.2021

  • 5 stars (18+ points) VinCE magazine 02.2022

  • 93 points James Suckling, April 2022

  • ***Star Buy*** by Rose Murray Brown MW, April 2022 ā€¢ 17 points by Tamlyn Currin (Team Jancis Robinson) ā€“ 2022 ā€¢ 17 points Vinum (12.2022) ā€¢ 93 points vvWine.ch Blog (12.2022)

  • 94 points vvWine.ch Blog (12.2022) ā€¢ 9.3 out of 10 points, Nagy Sebestyen blogger, 01.2023


35. Heumann Terra Tartaro 2015

Deze top wijn, is gemaakt van 60% Cabernet Sauvignon, 30% Cabernet Franc, 10% Merlot en is dus een echte Hongaarse "Bordeaux Blend" ;)

Diepe donkere robijnrode kleur.

In de neus intense aroma's, zoete kruiden, zwarte truffels, mokka, pure chocolade, rijpe zwarte bessen en cassis. Fluweelzachte structuur met fijne zuren, zeer goed uitgebalanceerd met geĆÆntegreerde tannines, een krachtige maar elegante wijn.

Weer zwarte bessen plus chocolade en kruiden. Zeer Lange prachtige afdronk.


Awards:

  • Gold medal Vinagora in 2011 , 2019, 2020

  • Chosen as one of 5 wines for the major Hungarian Embassies

  • 92 points Tasted Journal November 2013 (M. del Monego, MW / A. Larsson, MS)

  • Gold Medal Prestige Reserve 2014

  • Gold medal Concours Mondial de Bruxelles 2016

  • Best red wine in Hungary!!!, Top 100 wines Hungary, November 2017

  • 92 points by Andreas Larsson / Sommelier World Champion (blindtasted.com), Sept. 2020



36. Alter 2020

Belgische wijn met Hongaarse roots, een ware ontdekking


Als enthousiaste wijnliefhebbers en ervaren ondernemers (Christeyns NV, GOVI NV) startten Alain en ValƩrie Bostoen - Bourdeau in 2018 hun wijnhuis Artor in het zuiden van Hongarije, samen met hun Hongaarse partner Peter Somodi.


Alter 2020, het broertje van Artor 2020, gemaakt door de meermaals bekroonde wijnmaker IstvĆ”n Ipacs SzabĆ³, is een prachtige blend van Cabernet Franc - de signatuurdruif van VillĆ”ny - Merlot en Cabernet Sauvignon, met een vleugje Syrah voor extra pit. Elegante aroma's van cassis, zwarte kers, viooltjes en rozenbottel met subtiele vatnoten leiden naar een medium body en evenwichtige frisheid. Het aangename tannineprofiel zorgt voor een lang aanhoudende afdronk, waardoor Alter 2020 de perfecte wijn is om alle goede dingen in het leven te vieren.


Kortom: Alter 2020 is een rijke en fruitige wijn die je zeker met vreugde zal vervullen.


Cabernet Franc 54% - Merlot 18% - Syrah 18% - Cabernet Sauvignon 10%


De naam Alter werd gekozen als de tweede persoonlijkheid van Artor (Alter is Latijn voor ā€œde andereā€). Artor is afkomstig van de voornamen van de zonen van ValĆ©rie en Alain Bostoen, Arthur en Hector.


Het Alter-label is een detail van de tekening op het Artor-label van hetzelfde wijnjaar, wat hun nauwe verwantschap aantoont. De tekeningen zijn gemaakt door Alain Bostoen. Aan de telefoon of tijdens een vergadering heeft Alain een heel persoonlijke stijl van krabbelen. ValƩrie merkte dit op en besloot dat elke jaargang een nieuwe tekening zou dragen, waardoor de Artor- en Alter-flessen collector's items zouden worden.


VillƔny is - net zoals Tokaj dat is voor witte zoete wijnen - Hongarije's bekendste wijngebied voor mooie, elegante, de ronde rode wijnen. Hoewel er al sinds de Romeinse tijd wijn wordt verbouwd, is de regio nu pas in opkomst bij Europese wijnkenners. Alter, geboren in VillƔny maar met Vlaamse ouders, is je perfecte aanvulling op etentjes onder vrienden!



37. Artor 2019

Belgische wijn met Hongaarse roots, een ware ontdekking!


Artor 2019, hun eerste jaargang, is een erg elegante, fruitige, rijke en smaakvolle wijn, met een evenwichtige en soepele afdronk.


Omwille van deze mooie aromaā€™s kreeg Artor 2019 een gouden medaille van de jury van de Nationale Wijnwedstrijd van Hongarije.


IstvĆ”n Ipacs SzabĆ³, de wijnmaker van Artor, zelf meermaals bekroond als expert in Hongarije, vertelt: ā€œHet hoofdbestanddeel van Artor 2019 en drager van zijn volle smaak is onze Merlot. We gebruikten net zoveel Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon als nodig om een complexe en elegante smaak te verkrijgen. Dit jaar kwam onze Syrah heel kruidig uit, dus gebruikten we een kleine hoeveelheid om onze uiteindelijke blend helemaal op smaak te brengen. Dit is een zeer persoonlijke cuvĆ©e, net iets anders dan de bekende Bordeaux-type blend.ā€ Artor rijpte 16 maanden in Franse en Hongaarse eiken vaten, is nu prettig drinkbaar maar kan zeker ook nog meerdere jaren bewaard worden.


De tekening op het etiket werd gemaakt door Alain Bostoen. Een typisch voorbeeld van de droodles die hij maakt tijdens het vergaderen. ValƩrie selecteert elk jaar een nieuwe versie voor het etiket van Artor, om zo een collectie te creƫren.


Sommelier beoordeling:


Een paarsrode kleur wijn.

Een schoon, intens fruitig aroma met tonen van rijpe kersen en gedroogde pruimen, aangevuld met heerlijk vatkruid.

In de mond: fris, uitgesproken zuurtegraad, vol, evenwichtig, met geĆÆntegreerde tannines en rondheid.


68% Merlot, 17,5% Cabernet Franc, 10% Cabernet Sauvignon, 4,5% Syrah



38. Gere Attila KopƔr CuvƩe 2019

Druif: Cabernet Franc, Merlot, Cab. Sauvignon.

KopƔr is wereldwijd een begrip en staat voor de hoogste kwaliteit uit VillƔny!

Deze wijn wordt oa. in het sterrenrestaurant Hof Van Cleve geschonken.

De wijn wordt alleen in de beste jaren gemaakt van de beste geselecteerde druiven van de heuvels in VillƔny (KopƔr, Csillagvƶlgy en Kokoly).

Ze heeft een diepe robijnrode kleur met een lichte bruin/oranje zweem. Haar aroma is discreet maar kruidig en zeer nadrukkelijk: de primaire tonen zijn kastanje, cappuccino en een brede range donker fruit. Een mooi ronde body en vettige textuur. Een feest om te drinken!

Medailles: verschillende gouden medailles gewonnen wereldwijd.


39. Gere A. KopƔr IN PRIMEUR(levering 2024) 2020

Vraag gerust info


40. Gere A. KopƔr MAGNUM(in houten kistje) 2019

Vraag gerust info


41. St.TamĆ”s MƁD HĆ”rslevelĆ¼ (half zoet) 2021

Een fruitige, lichtzoete wijn met geuren en smaken van perzik en honing. Met een mooie minerale afdronk is dit een typische wijn voor de Madstreek.HƔrslevel? is na Furmint een bijzonder populaire druivensoort in de streek. Deze druiven werden na het plukken steeds fris gehouden en op lage temperatuur vergist. De wijn werd na persing en fermentatie rechtsreeks gebotteld.


Extra informatie:

Druivensoort: HarslevelĆ¼Jaar: 2021CategorieĆ«n: WijnKleur: WitStreek: TokajWijnhuis: Szent Tama's


Gastronomie: Een lekkere wijn bij fruitdesserts en zeker ook foie gras.



42. Zsirai Tokaji SWEET By 2018

Druif: Furmint en HĆ”rslevelĆ¼

Late Harvest / Late oogst, Mooie blend van de 2 iconische en prachtige druiven uit de regio Tokaj.

In deze versie, wordt het een prachtige zoete wijn.

Zoet maar met toch wat zuurtjes, typisch voor Tokaj met zijn vulkanische ondergrond.

Botrytis-vrije trossen werden geoogst en gedurende 6 maanden spontaan gefermenteerd op vaten.

Past zeer mooi bij: Desserts, fruitsalades, leverpastei, blauwe kazen.


43. PƔlinka Williams Peer Premium 42%

Naast de goede fysiologische eigenschappen van de peer is het een uitstekende, heerlijke vrucht. In Hongarije zijn er ook uitstekende variƫteiten en elk van hen heeft uitstekende pƔlinka. Misschien is het meest onderscheidende destillaat gemaakt van deze Peer, waardoor je niet alleen een aangename geur en smaak krijgt. Perenbrandewijn is iets dat onervaren consumenten gemakkelijk kunnen herkennen vanwege hun zoete zoete aroma's. De professionals die de smaak van deze magische variƫteit begrijpen, zullen een fles nemen om je het gevoel te geven dat de sappige vrucht in je mond smelt. De ongelooflijke, krachtige geur wordt zelfs enkele minuten bewaard door de lege beker. Beginners van brandewijnen moeten eerst deze Palinka proeven, omdat het een gemakkelijke en zijdeachtige godendrank is....


44. GIN Balaton Premium 0,7L - 40Ā°

NIEUW! Topper!

Terug op voorraad, na telkens onmiddellijk uitverkocht te zijn...

Unieke exemplaren, in Hongarije telkens onmiddellijk uitverkocht.

Deze gloednieuwe, fantastische premium GIN werd recentelijk pas voor het eerst gemaakt door het SomlĆ³ Spirit PĆ”linka huis. Onze andere Hongaarse PĆ”linka's komen ook uit dit PĆ”linka huis.


Interessant is dat deze GIN gemaakt is van een mengsel van typische kruiden die in het gebied voorkomen en ter plaatse zijn gekweekt.

De 4 hoofdpersonages zijn vlierbessen, kweepeer, muskaatdruiven en als je het Balatonmeer al hebt, dan lavendel.


Proef dit fantastisch nieuwe product, een fris drankje met een mooi aroma, gemaakt uit een mix van typische ingrediĆ«nten uit het Balaton-gebied. šŸŒ¾ā˜€ļø Op deze manier wil men jou herinneren aan de unieke Balaton-sfeer die iedereen al mist!


45. Zwack UNICUM(kruidenlikeur) 0,7L - 40Ā°

Uniek en Authentiek Hongaarse kruidenlikeur


āœ“ Hongaars distillaat

āœ“ Lekker als digestief of aperitief

āœ“ Bitterzoet van smaak


Zwack unicum werd voor het eerst gebrouwen in 1790 door Jozef Zwack. Het is deels een digestief, deels een aperitief. De smaak is bitterzoet. De drank wordt gerijpt in eikenhouten vaten.


Jozef Zwack was koninklijke fysicus aan het hof van de Habsburgse keizer Jozef II.


Het drankje met meer dan 40 soorten kruiden is uniek, dat als men er Ć©Ć©n kruid uit verwijdert, het niet meer conform de originele smaak is. De naam "Unicum" is afkomstig van de uitroep van Jozef II. Hij zou zĆ³ verbaasd over de kwaliteit ervan zijn geweest dat hij zou uitgeroepen hebben dat het een "unicum" was.

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page